UniSustainathon / 3-5 ottobre 2020

Maratona digitale di tre giorni, organizzata dalla RUS e dall’ASviS con la collaborazione del Commissariato Generale dell’Italia per Expo 2020 Dubai con lo scopo di promuovere la creazione di progetti e buone pratiche per gli ambiti universitari della consapevolezza, spazi, comunità e inclusione. 

I numeri di Unisustainathon: 209 studenti partecipanti (F: 137, M: 72) di cui 38 internazionali, 36 gruppi, 49 università di afferenza di cui 12 internazionali da 11 Paesi (Canada, Emirati Arabi Uniti, Francia, India, Nepal, Paesi Bassi, Pakistan, Regno Unito, Senegal, Uganda, USA).

Consulta qui la playlist che raccoglie tutti i contributi degli esperti in occasione dell'hackathon!

VINCITORE DI UNISUSTAINATHON: MiBhack20 - Progetto "Green Advisor"

Sebastian Brocco, Anna Rita Ferrantino, Anita Meraviglia, Francesco Paladini, Michele Pasta e Annarita Vallese

Adaptable Campus

Valeria Giovanna De Marco, Giulia Giacomini, Timothy Kintu, Emanuela Kuqja, Nicolò Lanfranchi, Anqi Pan e Maria Solidoro

Arema

Roberta Caprari, Ndeye Marie Cisse, Adriana D’Auria, Elena Riccò e Anna Sedioli

ComUni

Jacopo Agazzi, Adalberto Auteri, Michele Castelletti, Filippo Giovanni Daidone e Rossella Tamborrini

Dimmi di più

Fabio Conte, Alessandra Eugeni, Vincenzo Falcinelli, Giulia Piatti e Luigi Zaniboni

EcoSpace

Laura Allibardi, Simona Mongelli, Antonia Pacelli e Martina Pecchini

Good Fellas - Progetto "Open CampUS"

Amarinder Arora, Silvia Brembati, Eugenia Isabel Brenes Albertos, Ines Odalovic, Daniele Pirozzi e Domenico Vitale

Romathon - Progetto "Circular Hub"

Anna Bazzucchi, Leonardo Castellini, Corrado Cavalli, Lavinia Del Treste, Gabriele Lidonnici e Riccardo Tipaldi

Spill Out - Progetto "SustainCity"

Francesco Ballarin, Simona Cisotta, Ilaria Galli, Valentina Montesano e Gian Marco Tessier

Y(our) Voice, Y(our) Future!

Doreen Gift Bujjingo, Angelica Manes, Carlotta Maria Martinelli e Emil Mastromauro

Food

Barbara Burlingame e Sandro Dernini - Sustainable Diets

BMC Public Health - Cueing healthier alternatives for take-away: a field experiment on the effects of (disclosing) three nudges on food choices

Development of healthy and sustainable food-based dietary guidelines for the Netherlands

Egidio Dansero, Franco Fassio, Eleonora Sirsi, Nadia Tecco - L’università e il cibo: introduzione a un tavolo di lavoro

FAO - Assessing sustainable diets within the sustainability of food systems

FAO - Development of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region

FAO - Plates, pyramids, planet

FAO - Sustainable diets and biodiversity

Food and Universities for Sustainable Development

foods e MDPI - Food Environment Typology: Advancing an Expanded Definition, Framework, and Methodological Approach for Improved Characterization ofWild, Cultivated, and Built Food Environments toward Sustainable Diets

Jessica L. Johnston, Jessica C. Fanzo, and Bruce Cogill - Understanding Sustainable Diets: A Descriptive Analysis of the Determinants and Processes That Influence Diets and Their Impact on Health, Food Security, and Environmental Sustainability

Public Health Nutrition - Med Diet 4.0: theMediterranean diet with four sustainable benefits

The Lancet Commissions - Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on
healthy diets from sustainable food systems

Turner - Concepts and critical perspectives for food environment research: A global framework with implications for action in low- and middle-income countries

VIDEO - Prof.ssa Paola Palestini, Università degli Studi di Milano-Bicocca, membro del Gruppo di Lavoro RUS Cibo